Gaining Security Access Failure

Steve Diagnostician Heath, Ohio Posted   Latest   Edited   Bounty  
Bounty
Programming
Opus IVS
2013 Ford Escape SEL 2.0L (9) 6-spd (6F35)—1FMCU0H96DUA92357

After replacing and programming a Ford supplied pcm I went into Pat's to perform a parameter reset. I am using fjds and Drewtech hardware. After the 10 minute bar completes and I press the check mark in the lower right screen, I get the message failure to gain security access. This is the intelligent key system. I did check for any aftermarket accessories none found.

+2
Florin Technician
Niagara Falls, Ontario
Florin Default
 

Hello Steve, I was going thru the same situation a couple of months ago and finally after purchasing two subscriptions from Ford, I realized that what was holding me back and not allowing the system to finalize the process was one step where it was going thru all features and systems of the vehicle and the only one that was not ok was the TPM. Because the vehicle was equipped with the winter…

+1 Default Ð2 Bounty Awarded
Steve Diagnostician
Heath, Ohio
Steve Default
 

Hi florin. So your security access was blocked by a problem with the tpms Module?

0 Default Ð2 Bounty Awarded
Florin Technician
Niagara Falls, Ontario
Florin Default
 

Actually I think I might have remembered wrong, I managed to gain security access but was not able to finish the process and the interior lights were flashing continuously when turning ignition on or while driving and that was the TPMS interference. I apologize if I misguided you. It was during programming but at the end of the process.

0 Default Ð2 Bounty Awarded
Phillip Diagnostician
Anchorage, Alaska
Phillip Default
 

I agree with you I had one that a tpms sensor was dead and the interior lights would flash. I can't remember the vehicle for the life of me now other than it was a ford. But once I figured out that the tpms sensors need to all work. I replaced the bad one I was to able to complete the flash and do all the relearns.

0 Default Ð2 Bounty Awarded
Bob Business Development Manager
Ann Arbor, Michigan
Bob Default
 

Steve, Did you Program the new PCM using FJDS and J2534 and PATS is failing afterwards? is PATS in the PCM or IPC on that vehicle?

0 Default Ð2 Bounty Awarded
Steve Diagnostician
Heath, Ohio
Steve Default
 

Hi Bob. The system is an intelligent key system. This uses an RF hub and the BCM. The BCM is the master. It exchanges go no go to the PCM.

0 Default Ð2 Bounty Awarded
Bob Business Development Manager
Ann Arbor, Michigan
Bob Default
 

Do you have access to IDS with a VCM2? If so, that would be the first step to troubleshoot. If it works with IDS there’s a bug in FJDS and needs to be reported to Ford. If not, the vehicle is failing some security hand off and we’ll need to dig deeper.

0 Default Ð2 Bounty Awarded
Chris Technical Support Specialist
Commack, New York
Chris Default
   

This vehicle with IA (intelligent access) keys use the RFA (remote function actuator) to receive key signal. This information is communicated to the BCM and the BCM informs the PCM it is ok to start. There may be two parameter resets available dependent on model for this type of key. BCM-RFA and BCM-PCM parameter reset. Check PCM, BCM and RFA for communication and stored DTC's. If the parameter…

+1 Default Ð2 Bounty Awarded
Anthony Technical Support Specialist
Kirkwood, Pennsylvania
Anthony Default
   

Hi Steve: Take a look at the Troubleshooting Notes after verifying that you are performing the procedure correctly. fordservicecontent​.​com/ford_content/c…​.​pdf EDIT: I forgot to mention that an assumption has been made that you are using the current version of the software. If not, remove it and install the current version. HTH, Guido

0 Default Ð2 Bounty Awarded
Todd Mobile Technician
Morinville, Alberta
Todd Default
 

All you guys are from Heath?

0 Default Ð2 Bounty Awarded
Todd Mobile Technician
Morinville, Alberta
Todd Default
 

I am too!

0 Default Ð2 Bounty Awarded
Anthony Technical Support Specialist
Kirkwood, Pennsylvania
Anthony Default
 

Ah, someone from Central Alberta. The "ber" part. My company is about 25 miles outside of Boston, Todd. I'm in PA, down by The Mason-Dixon Line. HTH, Guido

0 Default Ð2 Bounty Awarded
Todd Mobile Technician
Morinville, Alberta
Todd Default
 

Hi Guido, I was merely commenting on a glitch on the site that showed all who replied to this thread to be from Heath,where ever. Boston's pretty far south now eh?

0 Default Ð2 Bounty Awarded
Todd Mobile Technician
Morinville, Alberta
Todd Default
 

Post a screen shot of the message. Also, what are you using for a battery maintainer, and what is the voltage at?

0 Default Ð2 Bounty Awarded
Michael Mobile Technician
Clinton, Utah
Michael Default
 

There are some aftermarket tools you could try for the 10 minute learn. Autel, Launch, XTool, Autoland Scientech Iscan II. Some will only learn keys and some will allow parameter reset. It would help to know why the PCM was replaced? There could be an internal network problem interfering with the process. It may be that the key has to be in the learn pocket during the process.

0 Default Ð2 Bounty Awarded
Chris Technical Support Specialist
Commack, New York
Chris Default
 

I have not had to place the key in the backup slot for parameter resets, the possibility of network issues is likely. Steve have you performed a Full vehicle scan?? Are there any DTC's?

0 Default Ð2 Bounty Awarded
Sam Mobile Technician
Flint, Michigan
Sam Default
   

With the access being in the BCM I assume you are getting a screen requesting a user name and password. If so you will need LSID to complete this process, Likely you are bypassing the screen. It should pop up before the 1 minute mark. HTH

0 Default Ð2 Bounty Awarded
Chris Technical Support Specialist
Commack, New York
Chris Default
 

Your right Sam, 13 escape does show as an LSID access pats system, Steve, is it going through a ten minute delay or prompting for security information?

0 Default Ð2 Bounty Awarded
Steve Diagnostician
Heath, Ohio
Steve Update
 

Hi everyone. Sorry about the delay in posting about this problem. I appreciate everyone's involvement in helping fellow members of this group. The solution to this problem turned out to be a simple one. As stated before,i was using a Drewtech product. I was using the Ford mongoose that I use when program Fords. After following some of the suggestions from some of the members responses without…

+3 Update Ð2 Bounty Awarded
Chris Technical Support Specialist
Commack, New York
Chris Default
 

Steve, Thanks for the follow up, was this timed access or LSID access?

0 Default Ð2 Bounty Awarded
Steve Diagnostician
Heath, Ohio
Steve Default
 

Hi Chris . This was a TIMED access.

0 Default Ð2 Bounty Awarded
Chris Technical Support Specialist
Commack, New York
Chris Default
 

This shows as an anomaly in the service information. When I ran the Vin it shows a build date of 25-AUGUST-2012 , but other documentation shows that a 2013 Escape should be LSID Access to pats. The waters here seem to be muddy. I wonder if the late build 2013's are LSID.

0 Default Ð2 Bounty Awarded
Todd Mobile Technician
Morinville, Alberta
Todd Default
 

Thanks for posting how it turned out.

0 Default Ð2 Bounty Awarded