Traction light/u1900 after pcm replacement

Matt Technical Support Specialist California Posted   Latest  
Unsolved
Driveability
2006 Lincoln Zephyr 3.0L (1) 6-spd (F21)
U1900
Traction Control Light On

Hey everybody, so we had a 3.0 that lost a coil driver (shocker, I know). Replaced plugs, coils, and Pcm with one from ford. After programming with IDS and doing a parameter reset in PATS the car starts and runs perfectly but throws a u1900 CAN Communication Bus Fault - Receive Error in the cluster and has the traction light on. I've done PMI on the PCM twice and on the cluster once with the same results. The only thing that I haven't tried is PMI on the ABS module but the lady wanted her car and we ran out of daylight. Anyone every bump up against this? 

Thanks!

Matt

0
Timothy Owner/Technician
Wisconsin
Timothy
 

Well, since it's setting in the ABS/traction control system, I'd go there.

0
Ð Awarded
Allan Owner
Virginia
Allan
 

The problem is the pcm thinks it does not have traction control and it does or it thinks it does and it doesn’t. Did it ask during the pmi whether it had traction control? I’m sure it does. Probably a “tcs” button on dash

+1
Ð Awarded
Matt Service Manager
California
Matt
 

That makes sense Allen. It did ask and I must have fat fingered it. I’ll get it back in here and see if I can find a way to change it. There was no “as built” option for the pcm. Thanks

+1
Ð Awarded
Saul Owner
Texas
Saul
 

I can't remember exactly which option but there is parameters you need yo change such as tire size/ratio as well as enable traction control.

+1
Ð Awarded