No communication no 5 volt ref no spark no injectors

Fred Owner/Technician California Posted   Latest  
Resolved
Driveability
1997 Dodge B1500 5.2L (Y) 4-spd (42RH)
Crank / No Start

I have no communication with any modules no spark no injectors. 

.7volts on the 5volts ref lines this has 2 5volt lines

I have good power and grounds at the computer

pin 3 of dlc has .01 volts. Pin 11 has .23 volts. CCD bus + & -

Pin 6 has .6 volts Pin 7 has .8 volts. SCI transit and receive lines

Pin 14 has -2.5 volts 

Pin 15 has 10.8 volts not sure why, I don't see ABS on this van

Pin 16 has 11.2 volts. Battery a little low now. 

I disconnected every sensor on the5 volt ref that is showing the wiring diagram, Map, Trans, Speed sensor, crank and cam sensors Tps even A/C pressure sensors even through they aren't on the 5 volt line, 

I don't see any abs on this van or cruiser control 

Thanks for any suggestions 

Fred

0
Agree
Albin Diagnostician
Washington
Albin
 

Clip the 5 V wires up by the PCM and see if your 5 volt comes back. If it doesn't, the find another PCM.

+4
Ð Awarded
Agree
Fred Owner/Technician
California
Fred
 

I was thinking of doing exactly that Thanks for the suggestion

0
Ð Awarded
John Diagnostician
Texas
John
 

check powers and grounds at engine computer. keep in mind the ASD relay When checking for powers.

0
Ð Awarded
Timothy Owner/Technician
Wisconsin
Timothy
 

I concur with Albin here: clip the wires and see if the VREF comes back. If so, you've still got something pulling it down. If not, you need a PCM.

0
Ð Awarded
Rod Diagnostician
California
Rod
 

Disconnect two connectors on transmission

0
Ð Awarded
Fred Owner/Technician
California
Fred
 

Yes I did disconnect the two on the transmission, I cut both 5volt ref wires at the ECM/PCM still no 5 volts coming out of the computer. We are going to look for a computer Thank you

0
Ð Awarded
Ray Diagnostician
Ontario
Ray
 

Did you cycle the key on off on to see if the 5v is there after cutting the wires.

+2
Ð Awarded
Agree
Fred Owner/Technician
California
Fred Resolution
 

We installed a new ecm 5 volts came online, van started fine Thanks for your help

0
Resolution Ð Awarded